- Gönderilen her yazı, derginin kapsamına göre içeriği açısından baş editör tarafından gözden geçirilir. Derginin amaç ve kapsamı dışında kalan yazılar baş editör tarafından reddedilebilir. Değerlendirmeye kabul edilen yazılar için baş editör tarafından basit sıralamaya göre veya ilgi alanı dikkate alınarak bir editör atanır.
- Gönderilen her yazı, derginin kapsamına göre içeriği açısından baş editör tarafından gözden geçirilir. Derginin amaç ve kapsamı dışında kalan yazılar baş editör tarafından reddedilebilir. Değerlendirmeye kabul edilen yazılar için baş editör tarafından basit sıralamaya göre veya ilgi alanı dikkate alınarak bir editör atanır.
- Atanan editör ilk değerlendirmenin ardından, intihal, genel yazı formatı, orijinal çalışmalar için etik komite onayı ve klinik vaka çalışmalarında bilgilendirilmiş onam varlığı, çıkar çatışması formu açısından bir değerlendirme yapar. Bu değerlendirme süreci iki hafta ile sınırlıdır.
- Dergi kriterlerine uymayan yazılar revize edilmek üzere geri gönderilir. Revizyon süresi iki hafta ile sınırlıdır.
- Yazılar ve revizyonlar, http://www.ejmanager.com web sitesindeki çevrimiçi makale gönderme sistemi aracılığıyla gönderilmelidir.
- Editörler tarafından ön değerlendirme yapıldıktan sonra; incelemeye kabul edilen araştırma makaleleri, kısa bildiriler, olgu sunumları ve derlemeler uzmanlık alanlarına göre hakem listesinden seçilen iki bağımsız hakem tarafından hakem değerlendirmesine tabi tutulur.
- Editöre mektuplar, editöryal yazılar, önemli uluslararası belgelerin ve özetlerin çevirileri, başka bir editör tarafından incelenmedikçe, hakemler tarafından değerlendirilmeden yayınlanabilir. Çift kör hakem değerlendirme süreci
- Yazılar hakemlere aynı zamanda ve yazar bilgileri kapatılarak yollanır. Hem hakem yazar(lar) hakkında bilgi sahibi olamaz, hem de yazar(lar) hakemin kim olduğunu bilemez.
- Değerlendirme süresi iki haftadır ve bir haftalık bir uzatma verilebilir.
- Eğer hakem iki haftanın sonunda hala dönüş yapmadıysa, hakem değiştirilir.
- Revizyonlar, editör tarafından değerlendirildikten sonra yazara yollanır.
- Yazar(lar), revizyonu hakemlerin önerilerini temel alarak 2-4 hafta içerisinde tamamlamalıdır ve hakeme gerekli açıklamaları da içeren revize formu yollamalıdır.
- Editör revize yazıyı tekrar hakemlere yollar.
- Hakemler değerlendirme sürecini iki haftada tamamlamalıdır.
- Hakemlerden biri makaleyi reddederse üçüncü bir hakeme gönderilebilir. Makaleler, iki hakemin kabulüne dayalı olarak yayınlanır.
- Gönderilen yazıların tüm değerlendirme ve yayın süreci editörler ve baş editörün katılımıyla aylık toplantılarda paylaşılır. Bu toplantılarda tartışmalı konuları olan yazılar konuşulur ve ortak kararlar alınır.
- Baş editör, editoryal öncelikler, makale kalitesi ve hakem tavsiyelerine dayalı olarak nihai bir karar verir.
- Yazı yayımlanmak üzere kabul edildikten sonra son halinin okunması için yazar(lar)a gönderilir. Bu işlemden sonra yazar(lar) yayın sürecine gönderilen makalede herhangi bir değişiklik yapamazlar.
- Bir kez yayınlandıktan sonra, makale içeriği derginin mülkiyetindedir ve alıntılar, yayınlanan makalede belirtildiği gibi dergiyi kaynak göstermeden başka bir yerde yayınlanamaz.
The Journal of Turkish Family Physician dergisi, çift-kör bir hakem değerlendirme politikası benimsemekte ve hakemler için de COPE kılavuzlarının kullanılmasını uygun bulmaktadır. Çift-kör hakem değerlendirmesi, makale değerlendirilmesinin nesnel bir değerlendirme sağlamak için tamamen anonim olduğu anlamına gelir. Yazarlar hakemin kim olduğunu bilmez ve hakemin de yazarların kim olduğu hakkında bir fikri bulunmamaktadır, sadece editör tüm aşamaları bilir. Bu sistemde bir yazının değerlendirilmesi için minimum iki tane bağımsız hakeme ihtiyaç vardır. Atanan hakemler arasında anlaşmazlık veya ret olması durumunda, yazı üçüncü bir hakeme gönderilebilir, makalenin kabul veya reddedilmesi konusunda nihai sorumluluk editöre aittir.
Yazar(lar) da potansiyel hakem önerilerinde bulunabilir. Editörler bu önerilerin uygun olup olmadığını değerlendirir. Potansiyel hakemler hakkında yanlış bilgi verilmesi makalenin reddedilmesine neden olabilir. Hakem değerlendirmesinin gizliliği ve bütünlüğü, editöryal karar verme sürecini destekler. Hakem, raporunu dergiye göndermeden önce herhangi bir çıkar çatışması varsa beyan etmelidir. Hakemler, yazının bölümlerini ve bilimsel ilkelere uygunluğunu değerlendirir. Hakemler, yazılar hakkında ayrıntılı yorumlar sunar ve geri bildirimleri ile yazarların makalelerini geliştirmelerine yardımcı olur.
Hakemlerin sorumlulukları:
- Yazıları objektif ve bağımsız bir yaklaşımla değerlendirin.
- Uzmanlık alanlarınız ile ilgili çalışmaları değerlendirmeyi kabul edin ve incelemeyi belirlenen son tarihe kadar teslim etmek için zamanlamaya dikkat edin.
- Makalenin dergiye uygun olup olmadığı konusunda editöre önerilerde bulunun.
- Gerçek veya algılanan kişisel veya profesyonel çıkar çatışmalarını, ya da hakemin çalışmanın nesnel bir analizini yapmasını engelleyebilecek her konuyu beyan edin.
- İncelenen yazıyla ilgili herhangi bir bilgi için yazıyı gizli tutun, çalışma hakkında başkalarıyla iletişime geçmeyin.
- Yazarlarla doğrudan iletişim kurmaktan kaçının.
- İnceleme ve yayınlama sürecinde tarafsız ve adil olun ve cinsiyet, din, siyaset, etnik veya coğrafi köken veya diğer etkilere dayalı her türlü ayrımcılıktan kaçının.
- İncelenen çalışmaları kendi çalışmalarınızda kullanmaktan kesinlikle kaçının.
- Yazarlara aşağılayıcı yorumlar yapmaktan kaçının.
- Yorumlarda yazar haklarına saygılı, objektif ve yapıcı bir dil kullanın.
Hakemlerin Etik Sorumlulukları
- Hakem, makaleleri tarafsız ve bağımsız bir yaklaşımla değerlendirmelidir.
- Hakem, uzmanlık alanıyla ilgili çalışmaları değerlendirmeyi kabul etmeli ve incelemeyi belirlenen son tarihe kadar göndermek üzere zamanlamaya uymalıdır.
- Hakem, inceleme ve yayın sürecinde tarafsız ve adil olmalı ve tüm gönderiler için cinsiyet, din, siyaset, etnik veya coğrafi köken, sponsorluk veya diğer etkilere dayalı herhangi bir ayrımcılıktan kaçınmalıdır
- Hakem, olası bir çıkar çatışması durumunda herhangi bir çalışmayı reddetmeli ve dergi editörünü bu konuda bilgilendirmelidir.
- Hakem, incelenen yazıyla ilgili herhangi bir bilgiyi gizli tutmalıdır.
- Hakem, yorumlarında yazarın haklarına saygılı olmalı, tarafsız ve yapıcı bir dil kullanmalıdır.
- Teşekkür (varsa), olası çıkar çatışması ya da çıkar çatışması olmadığı, etik kurul onayı (kurum, tarih ve protokol numarası), olgu sunumlarında bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgi ve Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı metnin sonuna eklenmelidir.
Gözden geçirme süreci için önerilen birkaç adım:
- Uzmanlık alanınız olup olmadığından emin olmak için talebi inceleyin.
- Yazarlar, konu veya finansman kaynakları ile ilgili herhangi bir çıkar çatışmanızın olmadığından emin olun.
- Tahsis edilen 14 günlük süre içinde incelemeyi tamamlamak için zamanınız olduğunu onaylayın.
- Metni okuyun, ele almak istediğiniz belirli konuları bir Word belgesine not alın; bu dokümanı kaydedip gönderebilir veya varsa yöntem, sonuç, tartışma gibi kısımlar halinde kopyalayıp, varsa gönderim sistemine yapıştırabilirsiniz.
- Benzer makaleler için literatürü araştırın.
- Metni tekrar okuyun.
- Editöre veya yazarlara söylemek istediklerinizi not alın veya gayri resmi bir taslak hazırlayın.
- İncelemenizi notlarınıza göre yazın ve makalenin bölümlerine göre yapılandırın.
- İncelemenizi netlik, nesnellik, doğruluk ve yapıcılık açısından yeniden okuyun.
- Yazarlara ve editöre uygun bir dil kullandığınızdan emin olun.
- Hakem Değerlendirme Formunu doldurun ve başvuru sistemine yükleyin.
Yazarlara Yorum Yaparken:
Yazarlara araştırmaları ve makaleleri hakkında yapıcı geri bildirim sağlayın. Gözden geçirmekte olduğunuz makaleyi anladığınızı gösteren genel bir yorumla ve makaleye ilişkin bazı olumlu ama nesnel yorumlarla başlayın. Eleştirileri okumadan önce yazar(lar) çalışmaları hakkında bazı olumlu yorumlarla teşvik edilmelidir. Değerlendirmenizi, kabul edilsin veya edilmesin makaleyi iyileştirecek işlevsel bir değişiklikle sınırlandırın. Reddedilen birçok makale başka dergilerde yayınlanmaktadır.
- Yorumlarınızı giriş, amaç, yöntem vb. ilgili başlıklar altında numaralandırın.
- Uygunsa, yorumlarınızda makaledeki satır numaralarını belirtin.
- Dilbilgisi veya dil düzeltmesine gerek yoktur.
- Çalışmanın amacına, çalışma tasarımına ve analizine, bilimsel geçerliliğe ve sonuçlara odaklanın.
Editörlere Yorum Yaparken:
Bu isteğe bağlı bölüm, hakemlere, herhangi bir etik kaygı veya şüphelenilen intihal veya sahtekarlık gibi konularda makalenin kısa ve gizli bir sonuç değerlendirmesini yapma fırsatı sunar. Editörler her ikisini de göreceğinden, “Yazarlara Yorumlar”ı “Editörlere Yorumlar” bölümüne kopyalamanıza gerek yoktur.
Gözden geçirme mutlaka:
- Kapsamlı, objektif ve anlayışlı olmalı,
- Çalışmanın amacını, çalışma tasarımını, bilimsel geçerliliği ve sonuçları değerlendirmeli,
- Yapıcı ve numaralandırılmış öneriler içermeli,
- Belirtilen zamanda teslim edilmeli,
- Gönderdikten sonra, kendi gelişiminiz için inceleme sürecini takip edin ve editörler tarafından nihai bir karar verildiğinde diğer incelemeleri okuyun ve değerlendirin. Diğer incelemeleri okumak, yazının kendisi hakkında size fikir verebilir. Katkınızın bir bütün olarak bilimsel literatüre nasıl fayda sağladığını anlamak için yayınlanan versiyonu okuyun.
Referanslar:
– World Association of Medical Editors. Syllabus for prospective and newly appointed editors. Reviewers—their responsibilities, selection, and rewards. Available at: http://www.wame.org/about/syllabus-for-prospective-and-newly-appointed#Reviewers – COPE Council. COPE Ethical Guidelines for Peer Reviewers. September 2017. Available at https://publicationethics.org/files/Ethical_Guidelines_For_Peer_Reviewers_2.pdf. Retrieved December 19, 2017.- Obstetrics & Gynecology https://journals.lww.com/greenjournal/pages/default.aspx