The Journal of Turkish Family Physician

  • Ana Sayfa
  • Dergi Künyesi
  • Yazarlara Bilgi
  • Güncel Sayı
  • Erken Baskı
  • Dergi Arşivi
  • Makale Gönderimi
  • English

Yazarlara Bilgi

Yazıların Hazırlanması

ÖNEMLİ DUYURU
Dergimize yayınlanmak üzere gönderilen  makalelerin değerlendirmeye alınabilmesi için mutlaka tüm yazarlarının ORCİD Kodlarının Affiliation bölümüne eklenmesi gerekmektedir.
ORCİD Kodu eksik olan makaleler değerlendirmeye alınmayacaktır! ORCİD Kodu hakkında daha detaylı bilgiye bu linkten:>>> ulaşabilirsiniz. ORCİD Kodu kaydı için bu linki:>>> kullanabilirsiniz. İşlem bir kaç dakikada tamamlanabilmektedir. Ayrıca Dergimiz TR-DİZİN ve ScopeMed için değerlendirmede olduğu için gönderdiğiniz araştırma yazıları için etik kurul onayı, olgu sunumları için hasta onaylarının yazı içinde bildirilmesi hususlarına dikkat edilmesini rica ederiz.  

YAZININ DÜZENLENMESİ

Yazılar Word formatında hazırlanmalıdır. Şekil ve resimler Yazının sonuna ayrı birer sayfa olarak eklenmelidir. Bütün yazılar “times new roman” karakteri ile 12-pt font, iki aralıklı olarak yazılır.

Yazı gönderme

Dergiye başvuru elektronik olarak yapılır. Yazının başvurusu için ilk şart başka yerde değerlendirmede olmaması, başka yerde basılmamış olmasıdır. Tüm orijinal araştırmalar için etik kurul onayı (tarih, numara ve onaylayan kurul) gerekir.

Yazı yayına kabul edildikten sonra son haline onay verilmesi için iletişim yazarına gönderilir. Kabulü halinde yazarlarca imzalanıp posta ile gönderilmek üzere yayın hakkı devir formu elektronik olarak gönderilir.

1.     Başvuru mektubu

Dergiye değerlendirilmek üzere gönderilen bütün yazılar için gereklidir. Başvuru mektubu ile yazının başka bir yerde yayınlanmadığı ya da yayınlanmak üzere değerlendirmede olmadığı, herhangi bir ticari ya da ticari olmayan çıkar çakışması içinde olunup olunmadığı yöndeki sorular yanıtlanmış olur.

Web sayfamızda yer alan başvuru örneği tüm yazarlarca imzalanıp, değerlendirilmesi istenen yazı ile birlikte, elektronik ortamda, ıslak imzalı form “scan” edilerek gönderilmelidir. Yazıda çıkar çakışması söz konusuysa bu konuda gerekli bilgi yazılı olarak ifade edilmelidir. Bu bilgiler yazı yayına kabul edildiğinde editör yazarlarla bu bilginin okuyucuya nasıl yansıtılacağı konusunu görüşür.

2.     Başlık Sayfası

Yazının başlığı, yazarların adları, unvanları, kurumları ve iletişim bilgileri (mail, e-mail, telefon numarası, faks numarası)

3.      Gönderilecek yazı tiplerine göre düzenlemeler

Derlemeler: Türkçe (Türkçe yazılar için) ve İngilizce özet ve anahtar kelimeler içermelidir.

Orijinal araştırma yazıları: Türkçe (Türkçe yazılar için) ve İngilizce özet ve anahtar kelimeler içermelidir. Hem özet hem de metnin kendisi yapılandırılmış olmalı, genel bilgi, yöntem, bulgular, tartışma, sonuç, teşekkür, kaynaklar ve varsa kısaltmalar listesi olmalıdır. En fazla 5 resim, şekil ya da tablo kabul edilir. Resim, şekil ve tablolar metnin sonuna ayrı sayfalar içinde eklenmeli ya da ayrı dosya halinde gönderilmelidir.

Olgu sunumu: Özet (Türkçe, İngilizce), genel bilgi, olgu, tartışma, sonuç, kaynaklar, resim/şekil ve tablolar yukarıda belirtildiği şekilde eklenmelidir. Olgu sunumu, özet ve resim/şekil/tablolar dışında 5 sayfayı, özet 250 kelimeyi aşmamalıdır.

Kısa rapor: Deneysel bulgular ya da bilgilendirici klinik gözlemler kısa rapor olarak kabul edilir. Kısa rapor metni, özet ve resim/şekil/tablolar dışında 3 sayfayı, özet 250 kelimeyi aşmamalıdır.

Editöre mektup: 2000 kelimeyi aşmamalıdır. Tek bir resim/şekil ya da tabloya ve yedi adet kaynağa izin verilir.

4.     Yazıların yapılandırılmasına ilişkin kurallar:

Özet: Türkçe ve İngilizce özetler 250 kelimeyi geçmemeli, İngilizce ve Türkçe özet birbirinin aynısı olmalı, giriş ve amaç, yöntem, bulgular, tartışma ve sonuç bölümleri bulunmalıdır. Özet sonunda en az üç, en fazla beş adet pub-med uyumlu (MESH) anahtar kelime olmalıdır.

Genel Bilgi

Çalışmanın konusunu, önemini aynı alanda yapılmış olan başka çalışmalar ışığında kısaca açıklayan şekilde düzenlenmiş olmalı, çalışmanın amacını açık ve net bir şekilde açıklıyor olmalıdır.

Yöntem

Kullanılan araştırma ve analiz yöntemleri, varsa araç ve gereçler ayrıntılı olarak açıklanmalıdır. İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalarda her birey için aydınlatılmış onam alınmış ve araştırmanının bütünü için etik kurul onayı sağlanmış olmalıdır.

Bulgular

İstatistik sonuçların güven aralıkları ve tam p değerleri anlamlı çıkmayan sonuçlar için de belirtilmiş olmalıdır. Bulgular metin içinde ve tablolarda mükerrer olarak yer almamalıdır.  Bulguların daha iyi anlaşılır olabilmesi için tablo ve şekiller kullanılmalıdır.

Tartışma

Tartışmada bulgular, araştırmanın güçlü yanları ve kısıtlılıkları, konu hakkında daha önce bilinenler, yayınlar ışığında, pratiğe ve politikalara ya da ileri çalışmalara yön verecek şekilde ele alınmalıdır.

Çalışmanın kısıtlılıkları (varsa) tartışma içinde ara başlık halinde açıklanmalıdır.

Sonuç: Çalışmada varılan sonuç ya da okuyucuya aktarılmak istenen ana fikir birkaç sonuç cümlesiyle toparlanmalıdır.

Teşekkürler: Bu kısım gerekirse konulur.

Çıkar çakışması: (varsa) bu kısma yazarlarla konuşularak yerleştirilir.

Tablolar

Tablonun numarası ve başlığı tablonun üst kısmında, varsa açıklamaları tablonun altında yer almalıdır. Tablolar ayrı sayfalar halinde metnin sonunda yer alır.

Şekil ve resimler

Resimler renkli ve çözünürlüğü yüksek ve orijinal olmalıdır. Resimlerin arkasına yazarın ismi ve resim numarası yazılmalı ve üst tarafı işaret eden bir işaret konulmalıdır.

Başka Kaynaktan tablo, şekil ve resim kullanılmak isteniyorsa kullanım izni alınmış olmalı ve dergiye yazının eki olarak gönderilmelidir.

Resim ve Şekil numaraları ve açıklamaları resim/şeklin altında yer almalıdır.

Kaynaklar

Kaynaklar yazının içinde geçiş sırasına göre listelenmelidir. Cümlelerin bitimine noktadan sonra üst simge olarak yerleştirilir.1 Yazar adları 6 yazar adına kadar yazılmalı. Daha fazla ise 6 yazar adı yazıldıktan sonra, Türkçe makalelerde ve ark., İngilizce makalelerde ise et al. Şeklinde belirtilmelidir.

Kullanılan kaynakların tipine göre önerilen yazım şekilleri şöyledir:

1.     Dergide yayınlanmış makale: Yazar soyadı ve adının baş harfi/leri. Çalışmanın başlığı (sadece ilk harf büyük diğerleri küçük). Derginin Index Medicus ta geçtiği şekilde kısaltılmış adı. Yılı (varsa ayı); cilt (varsa sayı numarası): sayfa numaraları.

Örnek: Dişcigil G, Tekin N, Söylemez A. Obesity in Turkish children and adolescents: prevalence and non-nutritional correlates in an urban sample. Child Care Health Dev 2009 Oct;35(2):153-8.

2.     Dergi “suppleman”ında yayınlanmış makale.

Gimble JM, Bray MS, Young A. Circadian biology and sleep: missing links in obesity and metabolism? Obes Rev 2009 Nov;10 Suppl 2:1-5.

3.     Kitap:

a.     Kitap bölümü: Uzuner A, Kaya ÇA. Yaşlılarda hipertansiyon. “Yaşlılarda Kronik Hastalıklar” içinde. (ed) Dişcigil G, Kaya ÇA. Cilt 2. 2. baskı. Şehir, Yayınevi. 2009;53-76.

b.     Kitap İngilizce ise: Uzuner A, Kaya ÇA. Hipertension in the elderly. In “Chronic Diseases In The Elderly”. (ed/eds) Dişcigil G, Kaya ÇA. Vol 2. 2nd ed. Şehir, Yayınevi. 2009;53-76.

c.     Tek yazarlı (Türkçe) kitap: Topsever P. “Diyabette Tanı ve Tedavi”. Cilt 1. 2. baskı. İstanbul, Yayınevi. 2009; 3-9.

d.     Tek yazarlı (İngilizce) kitap: Topsever P. “Diagnosis and Treatment in Diabetes”. Vol 1. 2nd ed. Şehir, Yayınevi. 2009; 3-9.

e.     Çeviri kitap: Amerikan Psikiyatri Birliği “DSM-IV Mental Bozuklukların Tanımsal ve Sayımsal El Kitabı”. (çev.ed) Köroğlu E. Cilt 1. 4. baskı. Şehir, Yayınevi. 1994; 3-9.

f.      Çeviri kitapta bölüm: Uzuner A. Ailenin temelleri: Aile odaklı birincil bakım. “Birincil Bakım” içinde. (çev.ed.) Apaydın Ç. 1. baskı. İstanbul, Bilim Yayım. 2010;142-61.

g.     Kongre kitabında tam bildiri metni: Uzuner A. Dünyada ve Türkiye’de RİA kullanımı. 6.Üreme Sağlığı ve Aile Planlaması Kongresi, 3-5 Nisan 2009. Ankara, Kongre Kitabı. 2009;21-4.

4.     Kurumsal yazı ve raporlar: Basılı bir raporun içinde nasıl kaynak gösterileceği yazıyorsa o şekilde kullanılır. Rapor içinde belirtilmemişse:

World Health Organization: World Health Report 2008. Primary Health Care. Now More Than Ever. Geneva, Switzerland, 2008.

Rapor elektronik olarak internetten indirildiyse raporun ulaşılabileceği web adresi ve erişim tarihi belirtilmelidir.www.who.int….. adresinden ../../…. tarihinde erişilmiştir.

5.     Tezler: Çalışkan ARG. Bir grup tip 2 diyabet hastasında COOP-WONCA İşlevsel durum ölçeklerinin Türkçe geçerlik güvenirlik pilot çalışması. Uzmanlık tezi. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği Anabilim Dalı, 2007.

6.     İnternet kaynaklı yazılar: Yeni Pandemik A(H1N1) gribi vaka yönetim şeması. http://www.saglik.gov.tr]adresinden ../../…. tarihinde erişilmiştir.

7.     İnternet kaynaklı İngilizce yazılar: WHO Call for research proposals/concept papers on Medical Abortion. Accessed from http://www.medicalabortionconsortium.org/events/call-for-research-proposals-concept-papers-on-medical-abortion-114.html , on 11/10/2010.

İletişim için:

Prof. Dr. Arzu Uzuner M.D. PhD.

Editör
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı
İSTANBUL

Cep: 0542 327 16 72
E-mail: arzuuzuner@gmail.com

test

Kapak Picture
  • Facebook

    246 Beğeni

  • Twitter

    5 Takipçi

Görüşlerinizi Paylaşın!

İletişim için... Bize Yazın

e-ISSN: 2148-550X
Baş Editör
Prof. Dr. Arzu Uzuner

Copyright Logo

The Journal of Turkish Family Physician (e-ISSN 2148-550X) yılda dört kez, üç ayda bir sadece on-line yayınlanan ulusal süreli yayın türünde hakemli bir dergidir. Dergide hem Türkçe hem İngilizce dilinde araştırma makalesi, olgu sunumu, derleme, editöre mektup, ulusal ve uluslararası bilimsel içerikli belgeler ve çeviriler gibi, genel tıbbı ve aile hekimliği ve birinci basamak sağlık hizmetlerini ilgilendiren içerikte tüm bilimsel, kanıta dayalı hazırlanmış yazılar yer alabilmektedir.

© Copyright 2021 - The Journal of Turkish Family Physician - Tasarım ve Uygulama KarmaVA & Medikal Akademi
  • Subscribe to our RSS Feed