Güvenilir bilimsel yayıncılık, uluslararası kabul görmüş etik ilke ve politikalara dayanır. The Journal of Turkish Family Physician dergisinde yayınlanan tüm araştırma çalışmaları, araştırmanın etik olarak yürütülmesini sağlayan ulusal ve uluslararası kılavuzlara göre araştırma ve yayın etiğine uygun gerçekleştirilmiş olmalıdır. TJTFP, Yazarlar ve Editörler için Yayın Etiği Komitesi (COPE) tarafından hazırlanan rehberlerin uluslararası standartlarını ve Uluslararası Tıp Dergileri Editörleri Kurulu (ICMJE).’nun önerilerini izler.
Gönderilen yazılar, intihal, hatalı alıntı veya sahtekarlık, çarpıtma, yeniden yayınlama, dilimleme, hatalı yazarlık, çalışmaya destek veren kişi ve kurum hakkında eksik bilgilendirme, izin olmadan tez veya yayınlanmamış bir çalışmanın kullanımı ve yanlış bilgilendirme gibi diğer manipülasyonlara karşı dikkatle kontrol edilir.
Etik Onay
İnsanlar üzerinde yapılan tüm araştırma çalışmaları (bireyler, numuneler veya veriler), Dünya Tabipler Birliği Helsinki Bildirgesi’nde belirtilen ilkelere uygun olarak yapılmış olmalıdır. Çalışmaya başlamadan önce; çalışmanın insanlar üzerinde araştırmalar için ulusal ve uluslararası yönergeleri karşıladığını doğrulamak için, yerel kurumsal inceleme kurulundan veya diğer bir uygun etik kuruldan etik onay alınmış olmalıdır.
Yazının (manuscriptin) içinde, etik kurulun adının ayrıntılarını ve varsa referans/izin numaralarını içeren bir açıklama yer almalıdır. Yazının (manuscriptin) başvurusu sırasında etik kurul onayının bir kopyası eklenmelidir.
Katılımcı/hasta mahremiyeti ve bilgilendirilmiş onam
The Journal of Turkish Family Physician dergisi, Uluslararası Tıp Dergisi Editörleri Komitesi’nin (ICMJE) ve Yayın Etiği Komitesi’nin (COPE) çalışmaya alınan hastaların/katılımcıların mahremiyet hakkını ve yine bu katılımcıların mahremiyet hakkına sahip olduklarının bilgilendirilmiş onam olmadan garanti edilemeyeceğini vurgulayan tavsiyeleri onaylar. Bilgilendirilmiş onam, kendisi ile ilgili tüm yararlar ve riskler de dahil olmak üzere çalışma hakkında tam olarak bilgilendirilmesi gereken katılımcıdan gönüllü olarak alınmalıdır. Yazıya, bilgilendirilmiş onamın ayrıntılarını belirten bir açıklama dahil edilmelidir. Klinik vaka raporlarının sunulması sırasında bilgilendirilmiş onam formunun bir kopyası eklenmelidir.
Çıkar Çatışması
Çıkar çatışması, karar verme sürecini etkileyebilecek herhangi bir potansiyel çıkar olarak tanımlanır. Çatışma, diğer kuruluşlarla veya onlarla çalışan ve finansal veya kişisel fayda sağlayabilecek kişilerle; finansal, ticari, yasal, kişisel, profesyonel ilişkiler yoluyla ortaya çıkabilir.
Derginin güvenilirliği ve yayınlanan makalelerin bilimsel güvenilirliği, bilimsel çalışmaların planlanması, gerçekleştirilmesi, yazılması, değerlendirilmesi, düzenlenmesi ve yayınlanması sırasında çıkar çatışmalarının objektif olarak ele alınmasıyla doğrudan ilişkilidir. Bağımsız ve tarafsız bir süreç sağlamak için yazarlar, hakemler veya diğer taraflar arasındaki herhangi bir çıkar çatışması, yayın ekibi tarafından uygun şekilde açıklanmalı ve yönetilmelidir.
Yazar(lar), çalışmalarının sunulması ve yayınlanmasıyla ilgili olarak çıkar çatışması formunu doldurarak herhangi bir çatışan çıkarı ve başkaları tarafından çatışan çıkar olarak algılanabilecek herhangi bir ilişkiyi beyan etmelidir. Dergide kullanılan Çıkar Çatışması Beyan Formu International Committee Medical Journal Editors (ICMJE) ün hazırladığı çıkar çatışması formundan alıntılanarak düzenlenmiştir. (https://www.icmje.org/disclosure-of-interest )
Editörler ve hakemler, potansiyel çıkar çatışmalarını tarafsız bir şekilde göz önünde bulundurmalı, şüpheli olabilecek herhangi bir faaliyette bulunmaktan kaçınmalı ve bir çatışma olarak algılanabilecek ilişkilerin raporlamasını yapmalıdır. Editörler, karar vermelerini etkileyebilecek her türlü kişisel, profesyonel veya finansal ilişkiden kaçınmalıdır.
İtiraz ve Şikayetler
The Journal of Turkish Family Physician dergisi, dergi editör kararlarına yapılan itirazlar ve bir yazının hakem değerlendirme süreciyle ilgili şikayetler hakkında Yayın Etiği Komitesi (COPE) kılavuzlarını takip eder. İtirazın değerlendirilmesi için kanıt ve/veya yeni veri/bilgi gereklidir. Derginin editöryal yönetimi hakkında yorum yapmak veya şikayette bulunmak isteyen yazarlar bize ulaşabilirler.
Yazarların Etik Sorumlulukları
- Yazar(lar) makalelerini aynı anda birden fazla dergiye gönderemezler ki bu durumu başvuru sırasında başvuru formlarında belirtilmeleri ve imzalamaları gereklidir.
- Yazar(lar) tarafından orijinal olarak yapılmış orijinal çalışmalar yayına kabul edilir.
- Çalışmanın içeriğine önemli ölçüde bilimsel/entellektüel katkısı olanlar makalenin yazarları olarak isimlendirilmeli, diğer katkıda bulunanlar makalenin teşekkür bölümünde belirtilmelidir.
- Etik onayın ve diğer tüm izinlerin ayrıntıları yazının Yöntemler bölümünde açıklanmalıdır.
- Çıkar çatışması yazının içinde beyan edilmeli ve açıklanmalıdır.
- Çalışmada kullanılan sayısal ve nominal veriler ve diğer tüm materyaller, çalışmanın güvenilirliğini doğrulamak için yazar(lar) tarafından talep edildiğinde temin edilmek üzere hazır şekilde saklanmalıdır.
- Yayınlanma sürecinde veya yayınlandıktan sonra bile bir hata fark edilirse yazar(lar)ın dergiyi bilgilendirme sorumluluğu vardır.
- Önceden yayınlanmış olan makaleler kabul edilmez.
- Orijinal yazarın kabul onayı alınmadıkça çeviriler kabul edilmez.
- Yazarlık seçimindeki değişiklikler (yazar ekleme veya çıkarma, yazar adlarının sırasını değiştirme) makale yayına kabul edildikten sonra kabul edilmez, ancak böyle bir durumda tüm yazarların ve editörün onayı istenebilir.
- Teşekkür (varsa), olası çıkar çatışması ya da çıkar çatışması olmadığı, etik kurul onayı (kurum, tarih ve protokol numarası), olgu sunumlarında bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgi ve Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı metnin sonuna eklenmelidir.
Editörlerin Etik Sorumlulukları
- Editör, yayın politikalarını ve etik ve teknik standartların sağlandığını onaylamalıdır.
- Editör, inceleme ve yayın sürecinde tarafsız ve adil olmalı ve tüm gönderiler için cinsiyet, din, siyaset, etnik veya coğrafi köken, sponsorluk veya diğer etkilere dayalı herhangi bir ayrımcılıktan kaçınmalıdır.
- Editör fikri mülkiyetin koruyucusu olmalı ve derginin ve yazar(lar)ın haklarını savunmalıdır.
- Editör, yazar(lar), editör(ler) ve okuyuculardan gelen herhangi bir şikayet veya itiraz talebini objektif olarak incelemelidir.
Hakemlerin Etik Sorumlulukları
- Hakem, makaleleri tarafsız ve bağımsız bir yaklaşımla değerlendirmelidir.
- Hakem, uzmanlık alanıyla ilgili çalışmaları değerlendirmeyi kabul etmeli ve incelemeyi belirlenen son tarihe kadar göndermek üzere zamanlamaya uymalıdır.
- Hakem, inceleme ve yayın sürecinde tarafsız ve adil olmalı ve tüm gönderiler için cinsiyet, din, siyaset, etnik veya coğrafi köken, sponsorluk veya diğer etkilere dayalı herhangi bir ayrımcılıktan kaçınmalıdır
- Hakem, olası bir çıkar çatışması durumunda herhangi bir çalışmayı reddetmeli ve dergi editörünü bu konuda bilgilendirmelidir.
- Hakem, incelenen yazıyla ilgili herhangi bir bilgiyi gizli tutmalıdır.
- Hakem, yorumlarında yazarın haklarına saygılı olmalı, tarafsız ve yapıcı bir dil kullanmalıdır.
- Teşekkür (varsa), olası çıkar çatışması ya da çıkar çatışması olmadığı, etik kurul onayı (kurum, tarih ve protokol numarası), olgu sunumlarında bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgi ve Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı metnin sonuna eklenmelidir.
Yayıncının Etik Sorumlulukları
- Yayın kalitesinin geliştirilmesi ve sürdürülebilirliği için yayıncı, editör ve editör kurulu ile işbirliği içinde hareket etmelidir.
- Yayıncı, dergi yönetiminin benimsediği etik ilkelere ve yayın politikalarına uymalıdır.
- Yayıncı, dergi arşivinin, yani yayınlanan sayıların korunmasının ve saklanmasının önemini anlamalıdır.
İntihal, Yayın Etiği Komitesi (COPE) tarafından “başkalarının çalışmalarının uygun şekilde onaylanmadan kendilerine aitmiş gibi sunulması” olarak tanımlanmaktadır. Herhangi bir elektronik veya basılı materyalden alınan veriler, resimler, ifadeler veya fikirler bu bağlamda yer alır. Kasıtlı olsun veya olmasın, intihal etik ihlalidir. Tüm metinsel alıntıların kaynağı metin içinde uygun şekilde belirtilmelidir.
The Journal of Turkish Family Physician dergisi, intihal konusunu çok ciddiye alır, gözden geçirme sürecine başlamadan önce gönderilen tüm makaleleri denetleyici yazılım programları olan Turnitin ve iThenticate ile kontrol eder. Rapor, gerektiğinde makalenin gözden geçirilmesine veya reddedilmesine karar vermek için editör denetimine gönderilir. Çalışmanın kabulü yayın kurulunun inisiyatifindedir.
TJTFP abonelik, makale işleme veya sayfa ücreti talep edilmeyen açık erişimli bir dergidir. The Journal of Turkish Family Physician dergisinde yayınlanan makaleler, ücretsiz olarak tüm dijital platformlarda okuyucular tarafından kolayca erişilebilir, yazar ve orijinal kaynak belirtilmek kaydıyla bilimsel amaçlarla kullanılabilir.
The Journal of Turkish Family Physician dergisi, kullanıcılara tam metni okuma, kaydetme, kopyalama, yazdırma, arama veya bağlantı kurma, indeksleme için inceleme ve bunları finansal, yasal veya teknik engeller olmaksızın yazılım veya diğer yasal amaçlar için veri olarak kullanma fırsatı vererek, internette akademik literatüre ücretsiz erişimi tanımlayan Budapeşte Açık Erişim Girişimi ilkelerini onaylar. (https://www.budapestopenaccessinitiative.org ) (http://www.budapestopenaccessinitiative.org/boai-10-translations/turkish-translation )
The Journal of Turkish Family Physician dergisinde yayınlanan makaleler “Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)” lisansı altında yayınlanır. Bu lisans kullanıcıların yazar/lara hakkını vermesini gerektirir; kullanıcılara materyali, herhangi bir ortam ve formatta, sadece ticari olmayan amaçlarla ve yazar/lara atıf yapmak suretiyle dağıtma, yeniden şekillendirme, adapte etme ve içerik üzerine yapılandırma olanağı sunar.
Telif Hakkı ve Lisans
The Journal of Turkish Family Physician dergisinde yayınlanan makaleler “Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)” lisansı çerçevesinde yayınlanmaktadır.
Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) Lisansı, yazarlara, yazı içeriğini herhangi bir ortamda ya da formatta, ticari amaçlı olmamak kaydıyla paylaşma, kopyalama ve tekrar dağıtma haklarını, ayrıca yeniden şekillendirme, değiştirme ve içerik üzerine yapılandırma haklarını, orijinal çalışmayı dergi tarafından önerildiği şekilde atıf yapmak suretiyle saklı tutma hakkını tanımaktadır. https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/legalcode
Yazar (lar) başvuru sırasında Yayın Hakkı Onay Formunu Dergi ile yayın sözleşmesi olarak ıslak imzalar. Yazar/lar telif hakkı ayrıcalıklarını “Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)” lisansı altında korur, yayıncıya, makaleyi yayınlamak üzere münhasır olmayan ticari hak tanır. Bu form, yayınlanmak üzere kabul edildikten itibaren yürürlüğe girer.
The Journal of Turkish Family Physician makale başvuru, değerlendirme ya da yayınlama (APCs or Publication Fees) için ücret talep etmez.