Anneler İçin Tamamlayıcı Beslenme Hakkında Bir Eğitim Çalışması
Özet
Genel Bilgi: Tamamlayıcı beslenme döneminde annelere etkin ve uygun bebek beslenmesi hakkında bilgi verebilmek için etkileşimli bir eğitim geliştirilmesi, bu eğitimin yakın erimli etkinliğinin sınanması amaçlanmıştır.
Yöntem: Ümraniye ilçesi ve Tekirdağ ilinde yapılan araştırmamız prospektif, müdahale tipindedir. 4-8 aylık bebekleri olan annelerden müdahale grubunda 42, kontrol grubunda 50 katılımcı çalışma kapsamına alındı. Annelerin bebeklerini nasıl besledikleri, tamamlayıcı beslenme hakkındaki bilgi ve tutumlarına yönelik veriler bir anket aracılığı ile toplandı. Ankette bebeklere verilen besinlerin işlendiği bir tablo, çoktan seçmeli sorular ve 27 adet yargı cümlesi bulunmaktaydı. Müdahale grubundaki annelere etkileşimli bir eğitim programı uygulandı. İkici görüşmede ilk anketler yinelendi. İstatistik analizlerde SPSS 11.0 paket programı kullanıldı.
Bulgular: Katılımcıların yargı cümlelerine verdikleri doğru cevaplara birer puan verilerek toplam bilgi ve tutum puanları hesaplandı. İki grubun bilgi düzeylerinde ikinci görüşmede oluşan değişimin farkını inceleyebilmek için değişim yüzdelerine bakıldı. Müdahale grubunda %8.8’lik bir değişim gözlenirken kontrol grubunda % 1.1’lik bir değişim saptandı (p<0.05). Müdahale grubunda eğitim sonrasında yemek sularından veren annelerin sayısı kontrol grubuna göre daha azdı.
Tartışma ve Sonuç: Özellikle aşılama ziyaretlerinin seyrekleştiği tamamlayıcı beslenmeye geçiş döneminde beslenme konusunda ailelere verilecek eğitimler özellikle de etkili eğitim yöntemleri seçildiği takdirde annelerin bilgilenmesini ve bazı olumlu davranışlar kazanmalarını sağlayabilir.
246 Beğeni
5 Takipçi