The Journal of Turkish Family Physician dergisi (Türk Aile Hekimliği Dergisi) aşağıdaki makale türlerini kabul eder:
- Tam orijinal araştırma makaleleri ve kısa araştırma raporları (araştırma mektupları) dahil olmak üzere orijinal araştırma makaleleri
- Sistematik literatür incelemeleri, metodolojik incelemeler de dahil olmak üzere derleme makaleleri
- Klinik vaka tartışmaları
- En son klinik kılavuzların yönetici özetleri, ulusal ve uluslararası durum belgeleri
- Editöre mektuplar ve kısa görüş yazıları.
- Editoryal yazılar
Yazılar, 12 Times New Roman karakteri ile 12 punto font, iki aralıklı ve her iki yanda, üstte ve altta 2.5 cm aralık olacak şekilde bir Word dokümanı olarak hazırlanmalıdır. Yalnızca standart kısaltmalar kullanılmalıdır; diğer kısaltılmış ifadeler metinde kullanıldığı gibi parantez içinde belirtilmelidir. Türkçe karşılığı varsa Türkçe yazılarda yabancı kelimelerin kullanılmasından kaçınılmalıdır. İlaçların ticari isimleri yerine jenerik veya kimyasal isimleri kullanılmalıdır. Ticari isimlere izin verilmez.Tüm alıntılar orijinal makalede belirtildiği şekilde yapılmalıdır. Orijinal alıntı olması durumunda, ifadeler italik olarak ve “” arasında ve alıntı yapılan makalenin referans numarası da numara olarak eklenerek belirtilmelidir.
Kelime sayıları
Olgu sunumları ve sistematik derlemeler dışındaki orijinal makaleler, özet, kaynaklar ve tablolar hariç 3000 kelimeyi geçmemelidir. Olgu sunumları özet, kaynaklar ve tablolar hariç 1000 kelimeyi geçmemelidir. Sistematik derlemeler için herhangi bir kısıtlama yoktur.
Makale Türlerine Göre Biçimlendirme
1. Orijinal makaleler
Orijinal makaleler “Özet, Giriş, Gereç ve Yöntemler, Bulgular, Tartışma ve Sonuç” başlıkları altında yapılandırılmalıdır.
Özet: İngilizce ve Türkçe özetler bulunmalıdır. Her iki özet de giriş-amaç-yöntem-bulgular-tartışma ve sonuç başlıkları altında yapılandırılmalıdır ve tamamen aynı olmalıdır. 300 kelimeyi geçmemelidir.
Anahtar kelimeler: Anahtar kelimeler uluslararası standartlara uygun olmalıdır, MeSH’den (Medical Subject Headings (www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html) seçilebilir veya Türkçe anahtar kelimeler için yazar(lar) Türkçe Bilimsel İfadeler (www.bilimterimleri.com) adresine başvurabilir. En az üç, en fazla beş anahtar kelime gereklidir.
Ana metin
Giriş bölümü makalenin amacını açıkça belirtmeli ve çalışmanın ana amaçlarını ve araştırma sorusunu belirten ilgili ulusal ve uluslararası literatürün kısa bir özetini içermelidir. Varsa, araştırmanın çelişkili yönleri belirtilmelidir. Bu çalışmanın Aile Hekimliği disiplinine ve pratiğine beklenen katkısının altı çizilmelidir.
Amaç: Açıkça formüle edilmelidir.
Gereç ve Yöntemler: Yöntemler bölümü, çalışmanın tasarım-yer-zaman çerçevesi, çalışma popülasyonu, örneklem büyüklüğü, güç analizi ve örnekleme teknikleri, veri toplama yöntemleri ve materyallerini tanımlayacak başlıklar altında yapılandırılmalıdır. Kullanılan ölçek ve anketlerin geçerlilik ve güvenirliğine de atıfta bulunulmalıdır. İstatistiksel analiz yöntemlerinin net bir açıklaması da verilmelidir. Etik kurul adı ve çalışmanın tarih ve numarası da dahil olmak üzere bu bölümde ayrıca etik onay belirtilmelidir.
Bulgular bölümü, çalışmanın bulguları hakkında ayrıntılı bir rapor içermelidir. Tüm şekil, tablo ve çizimler bu bölümde yer almalıdır. Sonuçlar metin veya şekil ve/veya tablo olarak sunulmalı ve metin içinde tekrardan kaçınılmalıdır.
Tartışma bölümü sonuçların önemini vurgulamalı ve en son literatürden ilgili alıntılarla diğer yazarların sonuçlarıyla karşılaştırma sunmalıdır. Çalışmanın sınırlamaları ve güçlü yönleri belirtilmelidir. Bu konuda ileri araştırmalar için öneriler, çalışmanın güçlü yönleri ve sınırlılıkları eklenmelidir.
Sonuç bölümü araştırmanın sonuçlarına dayalı temel sonuçları içermeli, çalışmanın Aile Hekimliğine katkılarını vurgulamalı ve özgün önerilerde bulunmalıdır.
Teşekkür (varsa), olası çıkar çatışması ya da çıkar çatışması olmadığı, araştırma makalelerinde etik kurul onayı (kurum, tarih ve protokol numarası), olgu sunumlarında bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgi ve Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı metnin sonuna eklenmelidir.
Tablolar, grafikler, şekiller ve fotoğraflar: En fazla beş tablo ve/veya grafik veya şekil kabul edilebilir. Metnin sonuna eklenmeli ve/veya ayrı bir dosya olarak sunulmalıdır. Sayı, başlık tablonun en üstünde yer almalıdır. İstatistiksel yöntem ve gerekirse içerikle ilgili bazı açıklamalar tablonun altına yerleştirilmelidir.
Diğer makalelerden alınan tablo, grafik, şekil ve fotoğraflar sadece telif hakkı sahibi yazar(lar)dan veya yayıncıdan izin alınarak kullanılmalı ve orijinal makalesinde belirtildiği gibi uygun şekilde alıntılanmalıdır. Atıfta bulunulan makale, kaynakçada olduğu gibi tablonun altında da yer almalıdır. Kullanma izni gerekli diğer dosyalarla birlikte gönderilmelidir. İçeriği değiştirilerek alıntılanan tablolar, orijinal makalesinde belirtildiği gibi uygun şekilde alıntılanmalı ve açıklama tablonun en altına yerleştirilmelidir. Yazarlar, basılı veya elektronik formatta resimler, tablolar veya benzerleri de dahil olmak üzere daha önce yayınlanmış içerikleri kullanırken telif hakkı sahibinden izin almalıdır. Bu konudaki hukuki, mali ve cezai sorumluluk yazarlarına aittir.
Şekil ve Fotoğrafların çözünürlüğü yüksek olmalı ve orijinal olarak yazar(lar) tarafından çekilmiş olmalıdır. Fotoğrafların arkasına yazar(lar)ın adı yazılmalı ve üst kısım işaretlenmelidir. Tüm açıklamalar tablonun altında yer almalıdır.
2. Olgu Sunumu:
İngilizce ve Türkçe başlık, özet ve anahtar kelimeler orijinal makaleler için tanımlandığı şekilde hazırlanmalıdır. Olgu Sunumu beş sayfayı geçmemelidir. Bilgilendirilmiş onam metin içinde belirtilmeli ve başvuru sırasında sisteme yüklenmelidir.
3. Kısa raporlar
Kısa raporlar, küçük vaka serileri, olumsuz sonuçlanan çalışmalar, ön sonuçlar ve diğer tam metin olarak yayınlanmayacak küçük ölçekli çalışmaları/yazıları içeren kısa ve hakemli makalelerdir. Ana metin 2000 kelimeden az olmalı. En fazla 20 kaynak ve 3 görüntüleme öğesi (tablolar veya şekiller) içermelidir. Özetler 250 kelimeyi geçmemeli ve Amaç, Yöntemler, Bulgular ve Sonuç alt başlıkları ile yapılandırılmalıdır. Tüm makaleler etik onay gerektirir.
4. Derleme ve sistematik derlemeler
Derlemeler, belirli bir konu hakkında, yazarların bu konudaki sonuçlarıyla birlikte güncel literatürdeki ilgili alıntıları kullanan kanıta dayalı makalelerdir. Yazarın konuyu tartışabilmesi için bu alanda deneyimli olması beklenmektedir. Sistematik derlemelerde metodoloji ayrıntılı olarak açıklanmalıdır, sistematik olmayan derlemeler için belirli bir formatı takip etme zorunluluğu yoktur ve konuya bağlı olarak alt başlıklar içerebilir. Metin; başlık, özetler, kaynaklar ve tablolar hariç 3000 kelimeyi geçmemelidir. Tüm derlemeler çift kör hakemlik sürecine dahil edilir. İngilizce ve Türkçe başlıklar, özetler, anahtar kelimeler eklenmelidir.
5. Editöre mektup:
2000 kelimeyi geçmemelidir. Yalnızca bir şekil/tablo/grafik ve en fazla altı kelime kabul edilebilir. Dergide yayınlanan bir makaleye ilişkin yorum ve analiz sağlamak, devam eden bir araştırma hakkında bilgi vermek, birinci basamak hekimlerine tıptaki son gelişmeler veya Türkiye’de Aile Hekimliğinin gelişimi hakkında bilgi vermek veya belirli bir konuya dikkat çekmek için editöre mektup ya da yorum gönderilebilir.
6. Ulusal ve uluslararası raporlar
Dergide Aile Hekimliği alanında ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından hazırlanan durum değerlendirilmeleri, bildiriler ve kılavuzlar gibi önemli belgelerin tercümeleri yayınlanabilir. Çeviri ve yayın için izin talep edilir ve ayrıca gönderim işleminden önce yayın kuruluna bilgi verilir. Bu makaleler bazı istisnalar dışında genellikle 1000 kelimeyi geçmemelidir.
7. Editoryal
Editoryal genellikle The Journal of Turkish Family Physician (Türk Aile Hekimliği Dergisi) dergisinin yayın politikası hakkında bilgi verir, dergide yayınlanan makaleler hakkında yorum ve geri bildirimde bulunur, güncel ilgi alanlarına dikkat çeker ve Türkiye’de Aile Hekimliğinin gelişimi ile ilgili bilgi verir ve tartışır. Bunlar esas olarak Genel Yayın Yönetmeni ve Yayın Kurulu üyeleri tarafından yazılır. Editoryal bazı istisnalar dışında 1000 kelime ile sınırlıdır ve gerektiğinde başlık ve referans içerebilir.
Referanslar
Kaynaklar metin içindeki geçiş sırasına göre sıralanmalı ve cümle sonunda üstel sembolle, örneğin şu şekilde (1), gösterilmelidir. İlk altı yazar için yazar(lar)ın adları yazılmalıdır. Daha fazla sayıda yazar için “ve arkadaşları” kullanılmalıdır. Referans türlerine göre önerilen yazım kuralları aşağıdaki gibidir:
1. Bilimsel bir dergide yayınlanan makale:
Yazar(lar)ın soyadı ve adının baş harfleri. Çalışmanın başlığı (sadece ilk harf büyük, diğerleri küçük). Dergi adının Index Medicus’ta veya diğer uluslararası indekslerde veya Derginin orijinal web sitesinde belirtildiği şekilde kısaltması Yıl (varsa ay); cilt (sayı): sayfa numaraları.Örnek: Dişcigil G, Tekin N, Söylemez A. Obesity in Turkish children and adolescents: prevalence and non-nutritional correlates in an urban sample. Child Care Health Dev 2009 Oct;35(2):153-8.
2. Ek veya özel sayı:
Gimble JM, Bray MS, Young A. Circadian biology and sleep: missing links in obesity and metabolism? Obes Rev 2009 Nov;10 Suppl 2:1-5.
3. Kitap:
a. Kitap bölümü (Türkçe): Uzuner A, Kaya ÇA. Yaşlılarda hipertansiyon. “Yaşlılarda Kronik Hastalıklar” içinde. (ed) Dişcigil G, Kaya ÇA. Cilt 2. 2. baskı. Şehir, Yayınevi. 2009;53-76. Kitap bölümü (İngilizce): Uzuner A, Kaya ÇA. Hypertension in the elderly. In “Chronic Illnesses in The Elderly”. (eds) Dişcigil G, Kaya ÇA. Vol 2. 2. ed. City, Publisher. 2009;53-76.
b. Tek yazarlı/çok yazarlı kitap (Türkçe): Topsever P. “Diyabette Tanı ve Tedavi”. Cilt 1. 2. baskı. İstanbul, Yayınevi. 2009; 3-9.Tek yazarlı/çok yazarlı kitap (İngilizce): Topsever P. “Diagnosis and Treatment in Diabetes”. Vol 1. 2nd ed. City, Publisher. 2009; 3-9.
c. Çeviri kitap: Amerikan Psikiyatri Birliği “DSM-IV Mental Bozuklukların Tanımsal ve Sayımsal El Kitabı”. (çev. ed) Köroğlu E. Cilt 1. 4. baskı. Şehir, Yayınevi. 1994; 3-9.
d. Çeviri kitapta bölüm: Uzuner A. Ailenin temelleri: Aile odaklı birincil bakım. “Birincil Bakım” içinde. (çev. ed.) Apaydın Ç. 1. baskı. İstanbul, Bilim Yayım. 2010;142-61.e. Kongre kitabından özet (Türkçe): Uzuner A. Dünyada ve Türkiye’de RİA kullanımı. 6.Üreme Sağlığı ve Aile Planlaması Kongresi, 3-5 Nisan 2009. Ankara, Kongre Kitabı. 2009;21-4
e. Kongre kitabından özet (İngilizce): Uzuner A. IUD use in the World. 6.Reproductive Health and Family Planning Congress, 3-5 April 2009. Ankara, Abstract Book. 2009;21-4.
4. Referanslı kurumsal raporlar/yazılar:
Raporun içinde belirtildiği şekilde alıntı yapılır. Eğer belirtilmemişse:World Health Organization: World Health Report 2008. Primary Health Care. Now More Than Ever. Geneva, Switzerland, 2008.Rapor internet web adresinden elektronik olarak indirilmişse, indirme tarihi belirtilmelidir. www.who.int….. adresinden .. /../…. tarihinde erişilmiştir.
5. Tezler:
Türkçe: Çalışkan ARG. Bir grup tip 2 diyabet hastasında COOP-WONCA İşlevsel durum ölçeklerinin Türkçe geçerlik güvenirlik pilot çalışması. Uzmanlık tezi. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği Anabilim Dalı, 2007.
İngilizce: Çalışkan ARG. COOP-WONCA Functional questionnaire. Family Medicine Thesis. Marmara University School of Medicine, Department of Family Medicine, 2007.
6. İnternet kaynaklı makaleler:
WHO Call for research proposals/concept papers on Medical Abortion. Accessed from http://www.medicalabortionconsortium.org/events/call-for-research-proposals-concept-papers-on-medical-abortion-114.html, address on ../../…
Yazarların Etik Sorumlulukları
- Yazar(lar) makalelerini aynı anda birden fazla dergiye gönderemezler ki bu durumu başvuru sırasında başvuru formlarında belirtilmeleri ve imzalamaları gereklidir.
- Yazar(lar) tarafından orijinal olarak yapılmış orijinal çalışmalar yayına kabul edilir.
- Çalışmanın içeriğine önemli ölçüde bilimsel/entellektüel katkısı olanlar makalenin yazarları olarak isimlendirilmeli, diğer katkıda bulunanlar makalenin teşekkür bölümünde belirtilmelidir.
- Etik onayın ve diğer tüm izinlerin ayrıntıları yazının Yöntemler bölümünde açıklanmalıdır.
- Çıkar çatışması yazının içinde beyan edilmeli ve açıklanmalıdır.
- Çalışmada kullanılan sayısal ve nominal veriler ve diğer tüm materyaller, çalışmanın güvenilirliğini doğrulamak için yazar(lar) tarafından talep edildiğinde temin edilmek üzere hazır şekilde saklanmalıdır.
- Yayınlanma sürecinde veya yayınlandıktan sonra bile bir hata fark edilirse yazar(lar)ın dergiyi bilgilendirme sorumluluğu vardır.
- Önceden yayınlanmış olan makaleler kabul edilmez.
- Orijinal yazarın kabul onayı alınmadıkça çeviriler kabul edilmez.
- Yazarlık seçimindeki değişiklikler (yazar ekleme veya çıkarma, yazar adlarının sırasını değiştirme) makale yayına kabul edildikten sonra kabul edilmez, ancak böyle bir durumda tüm yazarların ve editörün onayı istenebilir.
- Teşekkür (varsa), olası çıkar çatışması ya da çıkar çatışması olmadığı, etik kurul onayı (kurum, tarih ve protokol numarası), olgu sunumlarında bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgi ve Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı metnin sonuna eklenmelidir.