Biyotinin Evde Sağlık Hastalarında Tiroid Fonksiyon Testlerine Etkisi
Biyotin tiroid fonksiyon test değerlerini diğer laboratuvar değerleri ile interferans göstererek değiştirmektedir. Evde sağlık hastalarında malnutrisyon varlığında biyotin içeren oral beslenme solüsyonları kullanılmaktadır. Oral beslenme solüsyonları ile günde 80-120 μg ek biyotin alımı serbest T4 değerinde dört kata yakın artışa, TSH değerlerinde de bu kadar fazla olmasa da artışa neden olmaktadır. Bu da tiroid hastalığı olan evde bakılan hastalarda laboratuvar testlerinde değişikliğe neden olabilmektedir.
Tam Metin
Sayın editör,
Biyotin, suda çözünen bir vitamindir. Dört önemli karboksilaz enziminin karbondioksit transferi için ko-enzim görevi görür: Piruvat karboksilaz, Propiyonil-CoA karboksilaz, 3-metilkrotonil-CoA karboksilaz ve Asetil-CoA karboksilaz. Bu nedenlerle biyotin; yağ asidi, dallı zincirli amino asid metabolizması, glukoneogenez ve sitrik asid siklusunda önemli bir görev alır.1 Erişkinlerde (19 yaş ve üzeri) alınması gereken günlük biyotin miktarı 30 μg kadardır.2 Biyotin, başta süt ve süt ürünleri olmak üzere gıda maddelerinde değişik miktarlarda bulunmaktadır.
Biyotin, biyotine yanıt veren çeşitli kalıtımsal biyotidinaz eksikliklerinde tedavi amacıyla kullanılır. Mitokondriyal enerji metabolizma hastalıklarında da destekleyici tedavi olarak kullanılır. Bu hastalarda günlük doz 2 ila 15 mg/kg’a kadar çıkılabilir. Çocuklarda normal günlük doz 5 ila 25 μg/kg’dır.
Biyotin tiroid fonksiyon test değerlerini bu laboratuvar değerleri ile interferans göstererek değiştirmektedir.3 Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Kılavuzu’na göre, serbest T4 ölçümünün tiroidin gerçek durumunu yansıtmayabileceği durumlar arasında, aşırı egzojen biyotin alımından bahsedilmektedir.4
Bir çalışmada kalıtımsal metabolik hastalığı olan ve yüksek doz biyotin tedavisi alan altı çocuğun laboratuvar değerleri incelendiğinde, serbest tiroksin (T4), total triiyodotironin (T3) değerlerinin arttığı, tiroid stimülan hormon (tirotiropin-TSH) değerlerinin azaldığı ve anti-TSH reseptör antikor seviyesinin arttığı gözlenmiştir. Tablo Graves hastalığını andırmaktadır. En az üç çocukta antitiroid tedavi başlanmış, ancak sadece bir çocukta hipertiroidizm semptomları saptanmıştır (taşikardi, halsizlik gibi). Ultrasonografik ve doppler görüntülemesinde patoloji saptanmamıştır. Biyotin tedavisine ara verildiğinde 24-48 saatte tirotropin ve tiroid hormon düzeyleri normal değerlerine inmiş, anti-tropin antikorların normal değerlerine inmesi yedi günü bulmuştur.5
Evde sağlık hastaları birçok nedenle malnutrisyon yaşayabilmekte, malnutrisyon da kliniklerde oral beslenme sıvıları ile tedavi edilmektedir. Oral beslenme sıvılarının hepsinde kalori sağlayan şeker, yağ, protein gibi temel besin maddeleri ve çeşitli eser elementler, vitaminler bulunmaktadır. Biyotin de bunlardan biridir. Evde sağlık hastalarının malnutrisyon dışında hipotiroidi, hipertiroidi, diabetes mellitus, kronik böbrek yetmezliği vb. gibi çeşitli kronik hastalıkları olabilmekte, bu hastalıklarla ilgili değerlendirmelerde laboratuvar tetkiklerine de ihtiyaç duyulmaktadır.
Evde bakılan hastalara oral beslenme sıvısı (OBS) tedavisi başlanma nedeni malnutrisyon varlığıdır. Ağırlığı 60 kg olan bir bireyde 20-30 kkal/kg hesabı ile OBS alan hastalarda günlük kalori miktarı 60×20=1200 kkal/gün olarak hesaplanır. Bir şişe OBS sıvısı ortalama 200-300 kkal içermektedir, bu da günlük 4-6 şişe OBS sıvısı demektir. Her şişe ürüne göre değişmekle birlikte yaklaşık 20 μg biyotin içerse, günlük fazladan 80-120 μg biyotin alımı söz konusu olur. Günde 80-120 μg ek biyotin alınması serbest T4 değerinde dört kata yakın artışa, TSH değerlerinde de bu kadar fazla olmasa da artışa neden olmaktadır.6
Pubmed, Science Direct, DOAJ vb çeşitli veri tabanları tarandığında bu konuda sınırlı sayıda çalışmaya rastlanmıştır. Bu konuda çalışma yapılması durumunda; hastanın oral beslenme solüsyonuna uyumu, oral beslenme solüsyonu haricinde oral alımının denetlenmesinin zorluğu ya da standardizasyonu, tiroid hormon değerlerine etki eden diğer faktörler (ör: ilaçlar), biyotin kaynaklarını (yumurta, süt) bolca tüketen hastalarda günlük biyotin alımının sınırlandırılması gerekliliği araştırmacıların önündeki sorunlar olarak görünmektedir.
Referanslar
- Zempleni J, Mock DM. Biotin biochemistry and human requirements. J Nutr Biochem 1999;10:128–38.
- Food and Nutrition Board, Institute of Medicine, National Academies. Dietary Reference Intakes (DRIs): Recommended Dietary Allowances and Adequate Intakes, Vitamins. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56068/table/summarytables.t2/?report=objectonly adresinden 22.11.2017 tarihinde erişilmiştir.
- Henry JG, Sobki S, Arafat N. Interference by biotin therapy on measurement of TSH and FT4 by enzyme immunoassay on Boehringer Mannheim ES700 analyser. Ann Clin Biochem 1996;33:162–163.
- Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği. Tiroid Hastalıkları Tanı ve Tedavi Kılavuzu 2017. http://www.temd.org.tr/files/file/Tiroid-2017.pdf adresinden 22.11.2017 tarihinde erişilmiştir.
- Kummer S, Hermsen D, Distelmaier F. Biotin Treatment Mimicking Graves’ Disease. NEJM 2016;375:7.
- Kwok JS, Chan IH, Chan MH. Biotin interference on TSH and free thyroid hormone measurement. Pathology 2012;44:278-80.